jueves, 24 de octubre de 2013

De què s’alimenten?

Avui, mentre estàvem observant què feien i com nadaven les nostres tortugues, ens hem sorprès al veure la seva reacció quan les dues han volgut menjar a l’hora. (Altres vídeos: 1, 2, 3)

Les tortugues tenen sempre un petit forat on els deixem el menjar i també tenen petits trocets a l’aigua, ja que alguns són massa durs i necessiten estovar-se.

Com heu pogut observar al vídeo, tenien força gana! La seva alimentació es basa en petits grans de cereals, peixos, altres animals aquàtics i altres productes derivats.



Mentre les miràvem, ens hem plantejat algunes hipòtesis. Què deuen menjar en el seu medi natural? Sabem que les tortugues són carnívores així que pensem que es deuen alimentar de petits insectes aquàtics i també d’alguns vegetals.

Però llavors, tenint en compte  la cadena alimentària, poden ser elles menjades també per algun altre animal? Hem estat parlant i hem arribat a la conclusió que, com que les tortugues tenen una closca molt dura, només poden ser menjar per a animals molt més grans que elles, com per exemple els taurons, les balenes...

Un cop, arribats aquest punt, ens vam plantejar com devien digerir l’aliment, devien tenir el seu aparell digestiu semblant al nostre? Com és el seu interior? Realitzen les mateixes funcions vitals que les nostres? Fa el menjar el mateix recorregut? Gracies a les observacions que hem anat realitzant, vam pensar que no serien gaire diferents a nosaltres.



Després de debatre-ho, vam buscar la informació sobre l’anatomia de les tortugues per tal de contrastar el que pensàvem. La cavitat corporal de gran grandària de les tortugues, especialment de les tortugues d'aigua, conté una gran massa intestinal necessària per digerir materials vegetals i petites criatures marines.

Dimecres passat, vam treballar l'article "Volem criar pollets" de Neus Garriga. Ho hem comparat i hem pensat que podríem realitzar una activitat: "Com deu ser l'interior de les tortugues?" Consistiria en representar plàsticament, de manera lliure i espontània, com s'imaginen que és, i més tard, cada nen explica a la resta de companys què és el que ha representat.
Tot això ajuda a crear un marc comú per a tota la classe que ens serviria de base per a la posterior observació i experimentació.

martes, 15 de octubre de 2013

Primeres observacions

Són pocs els dies que les nostres petites amigues estan amb nosaltres, però ja estem començant a ser conscients del que necessiten per mantenir-se. Com que encara són molt petites, només els hi donem de menjar un cop al dia, concretament als matins, per a què així les nostres menudes comencin el dia amb energia!

Per tal de veure el seu procés evolutiu, les hem mesurat i pesat.
El Llampec, la tortuga més gran, fa 3,5 cm de llarg, 3,8 cm d’amplada i pesa 0,15 gr. La Crispeta, la més petita, fa 3,3 cm de llarg, 3,5 cm d’amplada i pesa 0,15 gr.


Entorn aquestes mesures ens sorgeixen diferents dubtes: quant pesaran i quant mesuraran al final d’aquest treball? Duplicaran el seu tamany d’aquí un més? El triplicaran? O només creixeran un parell de centímetres més? Pensem que serán molt més grans, ja que ara només tenen 4 mesos i són mol petitones. A partir d’aquest punt, hem arribat fer-nos més preguntes, ja que que, suposant que creixin més encara, necessitaran més espai per moure’s? Necessitaran rebre més quantitat de menjar al dia? Tot això ja ho anirem esbrinant.

Per tal que estiguin ben netes i el seu entorn sigui higiènic i agradable, els hi canviem l’aigua cada 2-3 dies (en funció de la calor que fa i segons van passant els dies, l’aigua adquireix una olor no molt agradable per nosaltres ni per les nostres estimades tortugues). Així, les nostres petites poden nedar en aigües tant transparents com les de la mateixa Riviera Maya!





                                                                             



A mesura que van passant els dies, les nostres americanes (aquestes tortugues venen ni més ni menys de Florida!) s’estan adaptant al seu nou entorn.

Cada dia que passa se les veu més actives i contentes al seu terrari, en el qual hi ha una rampeta on pugen i busquen el sol. Això ens sembla bastant curiós... Però, perquè busquen el sol? Per a què els hi deu servir? Entorn aquesta pregunta ens han sorgit més: alguns dèiem que devia ser per escalfar-se, per no tenir fred. Uns altres deduíem que podia ser per reforçar la seva anatomia i agafar més energia per moure’s, però també hem estat pensant que podria ser per adquirir un to de color diferent.


Aquestes són les hipòtesis que han sorgit entorn aquest tema. Més endavant ho anirem analitzant i  també tractarem de cercar quina és la resposta. PISTA! (al link que hi ha més a baix hi ha una de les principals raons per què ho fan). 







Aquí a baix us deixem un link amb informació sobre les nostres noves catalanes: d’on provenen, quin és el seu hàbitat, quina és la seva biologia, ect.


Per cert! Aquestes tortugues no són d’aigua en el sentit literal de la paraula… són semiacuàtiques! Què vol dir això? Al link trobareu la resposta.


Punt de partida




Hem decidit que el nostre grup partirà d’un context d’aula, és a dir, les tortugues estaran a l’aula amb els infants. Aleshores, la nostra observació serà fora del seu medi. Per aquest motiu, tindrem les tortugues fora del seu hàbitat i les estudiarem a partir d’ un hipotètic cas.

Aleshores, aquest cas hipotètic serà la conversa de dos infants que es troben jugant el joc de Àguiles i Tortugues. Aquest joc consisteix a caçar les tortugues i per a salvar-te has d'estar panxa amunt (per la closca de la tortuga). En un moment del joc l'infant que fa de tortuga es pregunta: Per què les tortugues utilitzen la closca per protegir-se?

A partir d'aquesta pregunta nosaltres partirem de la nostra observació, com si fóssim uns mestres d'una escola, i desitgem observar i estudiar les tortugues d'una manera directa i col·lectiva.



jueves, 10 de octubre de 2013

Presentació

Hola! Som el grup d'en Gerard Alarcón, Roser Espert, Verònica Guerra, Isabel Juste i Meri Linares.

Som estudiants de tercer grau d'Educació Primària a la Universitat Blanquerna i estem fent un treball de ciències experimentals sobre
l'estudi d'algún animal, el qual pugui ser treballat i observat a l'escola, dins d'una aula.

Hem creat aquest blog per fer un seguiment i donar a conèixer l'estudi, en el nostre cas, de les tortugues.
Al llarg del procés d' investigació mesurarem, pesarem, estudiarem i observarem les tortugues durant el seu dia a dia.
El nostre punt de partida consisteix en arribar a conèixer: On es troben? On viuen? De què s'alimenten? Com són? Què necessiten?..

Cada dia, gràcies al que haurem anat veient, anirem actualitzant el blog i introduint nova informació sobre aquesta espècie.