jueves, 7 de noviembre de 2013

Com respiren les tortugues?

Sabem que les nostres dues amigues tenen una mena de "nas", ja que hi trobem a la seva cara dos rificis que ens suggereixen que són els seu nas.
 

Per un costat, pensem que, com nosaltres i molts éssers vius, les tortugues deuen respirar per aquests dos orificis. Per aquest motiu, ens hem plantejat algunes preguntes: partint que tenen una mena de nas amb dos orificis, deuen respirar per aquests forats? I si fos de veritat fos així, significaria que tenen pulmons? O potser, com neden bastant per sota l'aigua, deuen tenir brànqueis com els peixos?



Observant atentament les nostres companyes ( les tortugues), podem assegurar que el més segur és que tinguin pulmons i no pas brànquies, ja que de tant en tant treuen el cap fora de l'aigua. Pensem que ho fan per agafar oxigen.
Tot ia així, tenim altres hiòtesis sobre com deuen aguantar tant temps sota l'aigua amb una quantitat, pensem, petita d'oxigen.




A més, observant concretament una d'elles, hem pogut apreciar que té una mena de bossa al coll que s'infla i es desinfla. Això ens porta a plantejar-nos: tindrà relació aquest moviment del coll amb l'aparell respiratori? Deus ser que utilitzen el seu coll per reguar l'entrada i la dortida de l'aire?
Aquí us deixem el link del vídeo on la nostra amiga tortuga fa aquest moviment amb els seu coll tan extrany!




 

D'altra banda, hem trobat informació que confirma les nostres sospites sobre que les tortugues tenen pulmons, però també confirma la hipòtesi que teníem sobre la possible manera alternativa de respirar:

Además de usar sus pulmones para respirar. las tortugas tambén han desarrollado formas suplementárias de respiración. Algunas espécies de tortuga acuáticas hacen pasar agua a través de sus vías nasales hasta la boca y garganta donde se extrae el oxígeno por la faringe. Esto se hace a través de la cubierta de la faringe que actúa a manera de una agalla. Algunas tortugas toman agua a través de su aberura anal donde se llenan y vacían dos sacos, lo que causa una lenta corriente que permite recoger oxígeno. Una tortuga de agua dulce de Australia tiene agallas cloacales para la respiración.

Las tortugas tambén son capaces de mantener mayores concentraciones de dióxido de carbono en lasangre que la mayoría de los animales que respiran aire y, por lo tanto, pueden usar su abastecimiento de oxígeno muy eficientemente durante un largo período de tiempo. Tanto la sangre como el tejido muscular pueden almacenar oxígeno en grandes cantidades, ayudando a que la tortuga permanezca bajo agua por largos períodos de tiempo.


Si en voleu saber més, no dubteu en consultar la pàgina d'aquesta font d'informació!

En quant a l'inflament del coll de la nostra tortuga, hem investigat i hem pogut comprovar amb orgull que no estavem mal encaminats amb la nostra hipòtesi! Aquest moviment es deu a que les tortugues bombegen l'aire que respiren amb la tràquea, ja que no ho poden fer amb el pit com per exemple nosaltres.

Per comprendre millor com s'estructura el seu aparell respiratori, us deixem aquesta imatge com a referent:







No hay comentarios:

Publicar un comentario